Når kampen for sundhed bliver altoverskyggende, og sundhed udvikler sig til noget usundt

Behandling af ortoreksi

De typiske kendetegn ved ortoreksi

Sundhed er jo umiddelbart ikke en dårlig ting. At være bevidst om hvad du spiser, og sørge for at du får dyrket regelmæssig motion, er noget som vi fra alle sundhedfaglige får af vide er vigtigt. Derfor kan det lyde mærkeligt i folks ører, når de hører, at ortoreksi er kendetegnet ved et ekstremt fokus på sundhed og træning. Mange mennesker træner dagligt, og tænker over hvad det spiser. De går op i sundhed uden at lide af en spiseforstyrrelse. Så hvornår er det ortoreksi?

Det er ortoreksi, når dine tanker konstant centrerer om mad og træning i et omfang som jeg vil tillade mig at sige er usundt for både krop og sind. Når din træning og mad ikke er styret af lyst, men af tvang. Indre tvang. Hvis folk tilbyder dig et stykke lagkage, så er du ikke i tvivl. Svaret er nej. Eller også så er svaret ja, men så skal du træne ekstra om aftenen.  

Alarmklokker ved ortoreksi

  • Et overdrevet fokus på at være sund, som gør at dit fokus på sundhed er usundt
  • Træning er ikke noget du gør af lyst, men noget der føles som tvang
  • Social isolation og at du medbringer egen mad til sociale begivenheder
  • Du planlægger dine måltider dagligt og opfinder dine egne madregler
  • Til forskel for anorektikeren handler det ikke om mængden af mad, men om kvaliteten af mad 

“Man kan da ikke blive for sund?” Tænker du måske. Men her er det vigtigt at sige, at når du lider af ortoreksi, så tager du alle råd om sundhed og træning til et niveau, hvor det er usundt og skadeligt for både kroppen og din livskvalitet. 

Behandling af ortoreksi

Ortoreksi kan være svær at opdage. Både for dig andre men i ligeså høj grad for dig selv. For måske fortæller du dig selv: “Jeg lever meget sundt, men det er mig der har kontrollen over maden og ikke omvendt.” Træning og sund mad har til formål at gøre folk gladere. Hvis de to ting ikke gør dig gladere, men i stedet styrer din hverdag, så er du måske den, som bruger sundheden til at flygte fra nogle svære følelser. I din behandling af ortoreksi så sætter vi sammen fokus på, hvad det er for nogle følelser, som gør at du føler behov for at tage sundhed til et ekstremt niveau. Vi får gjort dig sund. Rigtig sund. Sund på den måde hvor din krop er glad og din psyke er glad. Vi bevæger dig derhen, hvor du kan rumme dine følelser. Derhen hvor du dyrker motion af lyst frem for tvang.