Jeg vil én gang for alle føre dig igennem en besvarelse af spørgsmålene:  “Terapi eller ej?”,  “hvad får du for pengene?” og “hvornår er det en god idé?. Her har du terapiens FAQ

Terapi eller ej

Følger man lidt med i debatten om, hvad mennesker skal gøre, for at få det bedre, så er det svært ikke at ende opgivende. Gennem tiden har jeg mødt mange mennesker, der gør sig de sammen tænker om dét at opsøge professionel hjælp. Størstedelen jeg taler med, har gjort sig en masse tanker om, hvad det vil sige at takke ja til et terapiforløb. Men hvad er terapi egentlig, når det kommer til stykket? Jeg vil nu fjerne din forvirring ved at besvare de spørgsmål, allerflest sidder inde med.

Det er svært at finde udsagn, der er længere fra sandheden end dette. Alle mennesker har behov for hjælp i ny og næ. For alle mennesker oplever at sidde fast på et tidspunkt i livet. Det er hverken svagt eller farligt. Det er menneskeligt. Det ironiske er, at dét at opsøge en terapeut, udgør en styrke, fordi at rigtig mange mennesker synes, at det er svært at række ud. Har du nogensinde tænkt, at en person var svag, fordi vedkommende kom og sagde: “Jeg er lidt udfordret, så jeg har opsøgt en psykoterapeut.” Nej, vel? Et behov for terapi er en erkendelse af: 1. Tingene er sværere, end de plejer at være, 2. Du tager dig selv alvorligt og 3. Du forsøger at ændre tilværelsen. 

Først og fremmest vil jeg sige, at venner er guld værd. De kan give dig en vidunderlig støtte og møde dig med empati, hvilket i nogle tilfælde er nok til, at hjælpe dig videre fra en svær periode. Men en terapeut adskiller sig på et meget punkt. Jeg har den professionelle erfaring og træning til at hjælpe dig videre. Venskaber involverer en fælles udveksling af at lytte og dele. I et terapilokale er der to personer, men der er kun fokus på en: Dig. Jeg lærer dig nye evner, giver dig en masse redskaber og hjælper dig med at se din situation fra et andet perspektiv. Jeg lytter uden at have nogle fordomme om dig, og jeg lytter uden at have nogle bestemte forventninger til dig. Derudover hjælper jeg dig med at lære at lytte til dig selv. 

Alle mennesker der træder ind af min dør, har forskellige problemer og forskellige mål med deres terapi. Derfor er al terapi individuelt tilrettelagt. En fællesnævner er dog, at du kan forvente at diskutere: Hvad der sker i dit liv ligenu, den del af din personlige historie der er relevant for dit problem og så kan du forvente at diskutere fremskridt (eller nye indsigter) du har fået siden den forrige session. Hvis du af natur ikke bryder dig om at være den, der holder samtalen kørende, så gør jeg det. Nogen gange kan folk tale uafbrudt i en time, og andre gange har de ikke mange ord. Det varierer hvor meget, du har på hjerte, og det er helt naturligt. Der er plads til alt fra den mest udadvendte person til den mest indadvendte i mit rum.

Du får mest ud af din terapi, hvis du deltager aktivt i processen, og hvis du er ærlig. Ganske enkelt. Det ultimative mål med terapi, er at hjælpe dig med at implementere det, du lærer i sessionerne i din hverdag og i dine relationer. Hvis du har det fint med hjemmearbejde, og det giver mening i dit forløb, vil jeg give dig forslag til opgaver, du kan lave uden for rummet for at understøtte dine fremskridt. Hvis jeg foreslår en øvelse, og du finder ud af, den var sværere end du troede, så er det helt okay. Vær endelig ærlig. Jeg er ikke din mor, jeg bliver ikke sur, og jeg taler aldrig negativt til dig. Jeg er din terapeut, og jeg er for hjælpe dig, særligt når tingene er svære. 

Jeg har ALDRIG forstået hvor den tanke kommer fra, men ikke desto mindre så er det en ret udbredt overbevisning. Størstedelen af de mennesker der træder ind af min dør, er velfungerende mennesker som på overfladen lever et helt normalt liv. Du behøver hverken føle dig syg eller være mindre fungerende, end du tidligere har været. Du KAN være syg. Fællesnævneren for folk, der går i et forløb hos mig er, at de føler sig fanget. Terapi hjælper dig, når du har forsøgt at løse en situation på egen hånd, men dine strategier viser sig ikke at hjælpe. En virksomhed hyrer en konsulent. Et menneske hyrer en terapeut.