FAQ OM SPISEFORSTYRRELSER2020-11-04T14:56:51+00:00

Her er en liste med svar på de spørgsmål, jeg oftest oplever, at folk har til spiseforstyrrelser

FAQ
Hvem får en spiseforstyrrelse?2020-11-04T07:01:13+00:00

Der findes ikke en formel for, hvem der får en spiseforstyrrelse. En spiseforstyrrelse kan udvikles i alle aldre, men det er typisk i begyndelsen af teenageårene eller i starten af 20’erne, at mennesker udvikler en spiseforstyrrelse. Jeg plejer at sige, at en spiseforstyrrelse handler om følelser, og at spiseforstyrrelsen bliver brugt til at dulme nogle følelser, som er udfordrenden at være i. Derfor er det vigtigt, at der både arbejdes med maden og med følelserne, når en spiseforstyrrelse skal behandles.

En spiseforstyrrelse kan i nogle tilfælde være arvelig, men den primære årsag til at mennesker udvikler spiseforstyrrelser er psykologisk.

Hvad er spiseforstyrrelse?2020-11-04T07:03:28+00:00

En spiseforstyrrelse er en psykisk lidelse, som er kendetegnet ved et overdrevet fokus på mad. Spiseforstyrrelser dækker over følgende diagnoser: Anoreksi, bulimi og BED (tvangsoverspisning). Ortoreksi kaldes flere steder: “Den fjerde spiseforstyrrelse”. Ortoreksi er ikke en officielt anerkendt spiseforstyrrelse og der er ikke diagnosekriterier for ortoreksi, som der er ved anoreksi, bulimi og BED.

De forskellige spiseforstyrrelser varierer meget i symptomer, men en fællesnævner for alle spiseforstyrrelserne er, at personen har en overoptagethed af mad og deres krop.

Hvad er bulimi?2020-11-04T07:07:13+00:00

Bulimia Nervosa bliver også kaldet bulimi. Der er cirka 30.000 danskere, der lider af bulimi. Det primære kendetegn ved bulimi er, en oplevelse af kontroltab over sin spisning, og at vedkommende derefter kaster op. Mange bulimikere svinger mellem en meget restriktiv kost og overspisninger. Overspisningerne foregår ofte i det skjulte, når en person har bulimi. Overspisningerne er også et kendetegn ved spiseforstyrrelsen BED, men forskellen fra BED og bulimi er, at når en person har bulimi, efterfølges overspisningerne af kompenserende adfærd.

Mennesker med bulimi er ofte normalvægtige, og det er en af årsagerne til, at mange kan holde spiseforstyrrelsen skjult i lange perioder, inden den bliver opdaget.

Hvad er BED (overspisning)?2020-11-04T06:59:02+00:00

BED kaldes også tvangsoverspisning. Ud af de 75.000 mennesker i Danmark, der lider af en spiseforstyrrelse, har 40.000 af dem tvangsoverspisning, og det er dermed den mest udbredte spiseforstyrrelse i Danmark. Overspisning indebærer, at spiser store mængder mad, og maden indtages typisk inden for et kort tidsrum. Mennesker med tvangsoverspisning fortsætter med at spise, til trods for at de er mætte, og de har en oplevelse af, at de mister kontrollen over deres madindtag, når først de går i gang med en overspisning.

Overspisningerne er en af de fællesnævnere, som tvangsoverspisning har med bulimi, men forskellen på bulimi og tvangsoverspisning er, at hvis tvangsoverspiser, kaster du ikke maden op efterfølgende.

Hvad er anoreksi?2020-11-04T07:04:43+00:00

Anorexia Nervosa bliver i daglig tale kaldet anoreksi. Det anslås, at der er cirka 5.000 mennesker i Danmark, som lider af anoreksi. De typiske kendetegn ved anoreksi er, at du har en stor frygt for at tage på i vægt, og at du har et meget kontrolleret og restriktivt forhold til mad samt et vedvarende ønske om at blive tyndere. Derudover har mennesker med anoreksi en opfattelse af deres krop, som ikke stemmer overens med virkeligheden og den måde, andre mennesker ser dem på.

Mange mennesker med anoreksi har en lav BMI, da spiseforstyrrelsen medfører, at personen vedvarende forsøger at fremprovokere et vægttab. Udover det restriktive spisemønster er der forskellige måder, mennesker med anoreksi forsøger at tabe sig herunder blandt andet overdreven motion og brug af afføringsmidler.

Har jeg en spiseforstyrrelse?2020-11-04T06:55:36+00:00

Der eksisterer to diagnosesystemer, som er de mest anvendte, når det kommer til diagnosticering af spiseforstyrrelse: WHO og DMS. I Danmark anvendes WHO’s system, når det skal vurderes, om du har en spiseforstyrrelse.

Du kan godt have en spiseforstyrrelse uden at opfylde alle diagnosekriterierne, og du kan også godt opfylde nogle af kriterierne uden at have en spiseforstyrrelse. Derudover er der flere mennesker, som lider af atypiske spiseforstyrrelser, hvor de har symptomer fra forskellige spiseforstyrrelser, og der er nogle spiseforstyrrelser, der ikke findes diagnosekriterier for, da de ikke er officielt anerkendt. Der er derfor en række parametre, som gør, at det ikke er hensigtsmæssigt at lave en vurdering af, om du har en spiseforstyrrelse på egen hånd. Derfor er det vigtigt, at du taler med en professionel, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har en spiseforstyrrelse eller ej.

Gode råd til pårørende til spiseforstyrrelse?2020-11-04T14:28:25+00:00

Det er én person, der lider af en spiseforstyrrelse, men typisk er der mange flere mennesker, der bliver berørt af spiseforstyrrelsen. 18 % af alle pårørende rammes af en sygdom, fordi de glemmer deres egne behov. Derfor er det rigtig vigtigt, at du ikke neglicerer dine egne behov, fordi du tænker: ““Når en jeg elsker har en spiseforstyrrelse, kan jeg ikke tillade mig at brokke mig.” Dine behov bliver ikke mindre vigtige, fordi én du holder af, har det svært.

Det er vigtigt, at du sætter nogle grænser over for personen, der har en spiseforstyrrelse, selvom det kan være en udfordring, når du kan se, at vedkommende har det svært. Hvis du som pårørende har brug for at blive guidet, er du altid velkommen til at tage kontakt.

Bulimi symptomer?2020-11-04T12:59:27+00:00

Her er en oversigt over de klassiske bulimi symptomer:

 • Gentagende overspisninger som typisk efterfølges af fremprovokeret opkastning
 • Kontroltab over spisning
 • Overspisninger foretages typisk i det skjulte og holdes hemmeligt for omverdenen
 • Overspisninger cirka to gange ugentligt i mindst tre måneder
 • Nogen oplever frygt for vægtøgning og forvrænget syn på eget kropsbillede
 • Nogen gør brug af afføringsmidler eller overdrevet motion efter overspisninger 
BED (Overspisning) symptomer?2020-11-04T16:52:05+00:00

Her er en oversigt over en række af de klassiske overspisning symptomer: 

 • Episoder med overspisninger uden efterfølgende kompenserende adfærd
 • Maden bruges til at dulme udfordrende episoder og svære følelser
 • Følelse af manglende kontrol over dit madindtag
 • Du spiser, selvom du ikke er fysisk sulten 
 • Du spiser ikke, til du er mæt, men spiser ud over din mæthedsgrænse
 • Overspisningerne skjules for omverdenen
 • Oplevelse af skyld og tristhed efter overspisninger
Anoreksi symptomer?2020-11-04T11:26:53+00:00

Her er en liste med klassiske anoreksi symptomer:

 • Stor frygt for vægtøgning 
 • Følelse af at veje for meget, til trods for at du er undervægtig
 • Undgår ofte sociale arrangementer hvor andre står for madlavningen
 • Restriktiv spisning med henblik på vægttab
 • Stort fokus på hvor mange kalorier, din mad indeholder
 • Sort-hvid tænkning når det kommer til mad
 • Vedvarende fokus på din vægt samt at du ofte vejer dig
 • I svære tilfælde ophør af menstruation eller uregelmæssig menstruation

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.

This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Go to Top