Går du og tænker: “Har jeg en spiseforstyrrelse?” 

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jeg var ikke i tvivl. Denne kvinde led af en spiseforstyrrelse

En dag da jeg cyklede hjem med min hund, blev jeg stoppet af de fineste gæs, som formåede at stoppe al trafikken, fordi at de skulle gå på række. “Hvem får det ikke smilet frem hos,” tænkte jeg. Det fik det i hvert fald hos mig. Så jeg stoppede op, og lod dem passere vejen. Mens jeg stod, ser jeg til højre, og der kommer hun gående. En kvinde hvor min første tanke var: “Hun er fanget i en spiseforstyrret verden.” Hun smilede ikke, da jeg smilede til hende. Hun smilede heller ikke af de gæs, som vi var omgivet af. Og det kunne jeg egentlig godt forstå. For når du lider af en spiseforstyrrelse, kan du godt komme i kontakt med dine inderste følelser, når du går i dit eget selskab, som du ellers bruger din spiseforstyrrelse til at ligge låg på, og hvad grund er der så til at smile? Hvis du har en spiseforstyrrelse, vil du måske svare: “Ingenting.” Men jeg vil svare alting. Når spiseforstyrrelsen fylder mest i dit liv, kan du hurtigt komme til at overse de ting, som er værd at smile af, fordi du har en spiseforstyrret stemme i hovedet, der aldrig er stille. En spiseforstyrrelse som hele tiden fortæller dig, at du ikke er god nok.

Hvis du lige nu kan svare ja til spørgsmålet: “Har jeg en spiseforstyrrelse?” vil jeg fortælle dig, at jeg meget gerne vil hjælpe dig med at komme derhen, hvor du slipper ud af din spiseforstyrrelse, så du igen kan komme til at mærke livet, med alt hvad det indebærer. 

Alarmklokker ved en spiseforstyrrelse

  • Ekstremt fokus på mad: Dit fokus på mad er blevet markant større, end det tidligere har været.
  • Social isolation: Du begynder at trække dig fra visse sociale situationer, eller holder en følelsesmæssig afstand til visse mennesker.
  • Nedsat koncentrationsevne: Det er blevet sværere at samle dig om opgaver, og det forværres af, at du har søvnforstyrrelser
  • En følelse af ikke at være god nok: Uanset hvordan du spiser, eller hvordan din vægt ændrer sig, så føler du ikke, at du gør det godt nok

Har jeg en spiseforstyrrelse? 

“Hvad er det for en stemme jeg hører?” Ofte oplever mennesker med en spiseforstyrrelse, at der er en spiseforstyrret stemme i deres hoved, som styrer dem. Den siger, hvad du skal gøre, og ikke skal gøre. Den fortæller dig, hvad du fortjener at spise, og ikke fortjener at spise. Den fortæller dig også, at hvis du ikke gør, hvad den siger, er du et dårligt menneske. En spiseforstyrrelse er fuld af destruktive og nærmest besættende tanker, som gentager sig fra du står op, til du går i seng. Du skal vide, at jeg godt kan forstå, hvis du nogen gange føler, at din spiseforstyrrelse hjælper dig. For alle spiseforstyrrelser er netop et redskab til at ligge låg på svære følelser. Men følelser skal ikke dulmes og undertrykkes. De skal bearbejdes og håndteres, for hvis de bliver bearbejdet og håndteret, har du ikke længere brug for din spiseforstyrrelse.