Der er flere tilfælde af overspisning, end der er af de andre spiseforstyrrelser tilsammen

Overspisning behandling

Tegn på overspisning 

Oplevelsen af at mad ikke bruges til at blive mæt, men at maden i stedet er en måde, hvorpå du kan få ro. Sådan er virkeligheden for mange, der lider af overspisning. Vægtøgning er et symptom på overspisning, men årsagen til overspisning er følelsesmæssig. Ligesom alle andre spiseforstyrrelser, bruges overspisning til at ligge låg på dine følelser. Alle mennesker kan få trang til at spise mad, som ikke er ideelt for dem. Det er menneskeligt. Men for en overspiser, svarer mad til det, som et euforiserende stof gør for en misbruger.

Er slankekur vejen frem? 

Hvis du lider af overspisning, har du sandsynligvis prøvet at gå på slankekur, fordi du har taget på. Men en slankekur kan rent faktisk gøre skade, da den øger risikoen for, at du ender i en overspisning. Når du starter på slankekur, sker det ofte, at noget mad du kan lide bliver taget fra dig, og det kan holde liv i din overspisning. Det er naturligt at tænke om aftenen: “Jeg stopper mine overspisninger i morgen.” Det er også naturligt, at når du vågner dagen efter, stopper din overspisning ikke. For en overspisning handler ikke om viljestyrke. Det er en spiseforstyrrelse.

Overspisning symptomer 

  • Overspisninger som ikke efterfølges af kompenserende adfærd
  • Manglende evne til at kontrollere din sult og hvad du spiser
  • Maden bruges som en flugt fra underliggende følelser
  • Forsøg på at skjule dit madindtag for dine omgivelser
  • Dine tanker om mad er sort-hvid tænkning  

Inden du træder ind i indkøbscentret, lover du dig selv, at i dag skal du ikke overspise. Når du så står i indkøbscentret, har du kun en ting i tankerne: “2 stykker kage til halv pris. 3 poser chips til 2’s pris. Måske en sidste overspisning? Så stopper jeg i morgen.”

Behandling af overspisning 

I et forløb hos mig, har din overspisning behandling til formål, at give dig friheden tilbage så du igen kan leve et liv uden en spiseforstyrrelse. Udfordringen i forhold til din overspisning behandling kan være, at mange overspisere oplever, at det er svært og få hjælp, og det er svært at vide, hvor du kan ringe hen. Netop derfor kan det kan føles som om, at folk negligerer spiseforstyrrelsen overspisning. Det får dig måske ubevidst, eller bevidst til at tænke: “Hvis andre ikke tager min spiseforstyrrelse alvorligt, er det nok fordi, at den ikke er alvorlig.” Men jeg håber, at du husker dig selv på, at den tanke ikke er sand.

Slut med slankekure

En spiseforstyrrelse er en spiseforstyrrelse, og alle spiseforstyrrelser fortjener at blive behandlet. Der er en sammenhæng mellem dine tanker og følelser, og din overspisning. Når vi taler sammen, vil det ikke handle om slankekure eller diæter. Det vil handle om dig, og det vil handle om, hvad det er for nogle undertrykte følelser, som har fanget dig i overspisning. For når vi får bearbejdet det, vil du helt naturligt opleve, at der sker en ændring i din spisning og en mindskning i din overspisning. Du fortjener at vi finder frem til hvorfor du kæmper med overspisning, så du kan få erstattet de destruktive spiseforstyrrede handlinger og tanker med konstruktive handlinger, som hjælper dig til at blive fri for din spiseforstyrrelse. For altid.