18 % af alle pårørende rammes selv af en sygdom

Pårørende

Du må ikke overse dine egne behov

Hvis du spørger mig, så er det mest naturlige verden, at ville hjælpe en, du elsker og som har det svært. Særligt hvis de har en kronisk sygdom, pludselig bliver ramt af en sygdom eller døjer med et misbrug. Jeg ved, hvad det vil sige, at være pårørende helt tæt på. Den ene af mine sønner er autist og faren til min datter har en kronisk sygdom. Derfor ved jeg også, hvor vigtigt det er, at du giver plads til, at sygdommen også er svær for dig. Du har muligvis tænkt: “Hvordan kan jeg sige, jeg har det svært, når en jeg elsker, har en sygdom eller et misbrug?” Men man kan ikke sammenligne de to ting. Fælles for det at være syg og det at være tæt på en som er syg, er at det er to rigtig svære situationer.

Jeg ved hvor hurtigt, du kan komme til at overse dine egne behov. Men jeg ved også, hvordan du kan ændre det. For hvis du fortsætter med det, kan det få unødvendigt store konsekvenser for både dit psykiske og fysiske velvære.

Sådan kan jeg hjælpe dig, hvis du er pårørende

18 % af alle pårørende til en person med en sygdom, rammes selv af en sygdom. Endnu flere rammes af depression, spiseforstyrrelser, stress eller andet. For til trods for at det er naturligt at overse dine egne behov, når en du elsker er syg, så er det ikke særlig sundt. Jeg har en stor personlig erfaring i forhold til at være pårørende. Derudover har jeg i mit arbejde med spiseforstyrrelsesbehandling haft en lang række forløb, hvor pårørendeinddragelse og pårørendesamtaler var en stor støtte for både personen med en spiseforstyrrelse og for den pårørende. I et forløb hos mig vil vi først og fremmest tale om dét at være pårørende. Derudover vil vi arbejde med hvordan du bedst formår at holde fast i, og imødekomme, dine egne behov. Ligemeget hvad så husk på at en patient ikke skal blive til to.